Handelsbankens nyhetsbrev: Foodchain och digitalisering

2 okt, 2024

DIGITALISERING Det här är Cecilia Ryegård. Hon är grundare, vd och huvudägare av Foodchain by Blockchain som försöker lösa problemet med livsmedelskedjans spårbarhet och transparens. Vi tog kontakt för att höra mer.

Du är huvudägare och grundare av Foodchain by Blockchain. Ni har tidigare lyfts som ett av de mest intressanta techbolagen i Sverige just nu. Berätta först lite om företaget.
– Vi är sprungna ur den problematik som jag upplevde under mina år inom ekobranschen och i min nära kontakt med lantbrukare och livsmedelsproducenter som arbetar med mervärden. Det var deras problematik att kommunicera dessa mervärden och även den börda som den administration som livsmedelsproduktion kräver – som i slutändan, efter mycket research, långa samtal och en hel del riktningsändringar under de 5 år vi varit igång som mynnade ut i Foodchain. Vår USP är dock fortfarande den samma: att förenkla för lantbrukare och livsmedelsproducenter och skapa en säkrare, mer transparant och hållbar livsmedelskedja. Hjärtat har vi i svenskt lantbruk – ”Born in the fields” som IDC skrev om oss i sin internationella rapport!

För fem år sen var du medieentreprenör inom ekologisk livsmedelsproduktion. Men där och då bytte du bana. Berätta.

– Det var ett naturligt steg i och med att jag skilde mig och min exman tog över det arbete jag haft och genomfört inom den branschen. Det fanns inte plats för oss båda på den arenan, då det är en ganska liten sfär. Jag kände väl också att var sak har sin tid och att jag givit allt under mina 15 år där, till den branschen, bland annat som skapare och redaktör för ”världens största ekotidning” samt Ekogalan, som under 10 års tid var ett av Grand Hotels större arrangemang. Men de åren gav mig ett fantastiskt nätverk som lade grunden för möjligheten att skapa Foodchain. Jag har också fortfarande en fot kvar i ekobranschen med några olika styrelseuppdrag.

Berätta om den snårighet som finns i samband med spårbarhet idag.
– Spårbarheten finns, den ligger i pappershögar – den är i stor utsträckning analog. Det gör att den blir svår och omständlig att dela mellan de olika parterna i livsmedelskedjan, eller de flesta andra produktionskedjor också förresten, vi har identifierat identisk problematik även i andra branscher. Vi jobbar med att digitalisera de här analoga processerna. Det leder till att vi kan fånga spårbarheten och vårt system blir en bärare av den genom hela livsmedelskedjan, från åkern eller ladugården till konsumentens tallrik.

Berätta om ert arbete så här långt och hur er vision ändrats under dessa år?
– Vi är precis i fasen att lansera vår första modul brett. Vi håller just nu på att testkör den delen av systemet hos både mindre och en hel del rätt välkända förhoppningsvis blivande kunder. Vi har även pilottester på gång med stora internationella aktörer. Vi räknar med att 2025 blir vårt stora år – med ett förväntat brett genombrott! Även om vi gjort en hel del omkastningar, främst beroende på de kundbehov som finns och de utmaningar i den tekniska utvecklingen som vi ibland stött på, så är vår grundvision tämligen oförändrad – att skapa ett spårbarhetssystem som ger transparens, förenklingar och säkerhet för alla aktörer i livsmedelskedjan.

Foodchain by Blockchain är både namnet på ert företag samt namnet på ert spårbarhetssystem för livsmedelsproduktion. Berätta hur det fungerar praktiskt.
– Vår plattform är byggd på standarder som GS1, vilket gör att vi egentligen kan anpassa den efter de flesta produktionsprocesser och att den är integrerbar med de flesta andra system. På sätt och vis kan man kalla det för ett produktionssystem anpassat för att små och medelstora företag ska kommunicera sin spårbarhet med stora företag, myndigheter, certifieringsorgan, branschorganisationer eller direkt med slutkonsumenten. Systemet bygger på lagstiftning, bransch- och certifieringsstandarder och samlar data för att understödja producentens åtagande gentemot dessa. På så sätt levererar vi en stor förenkling i det administrativa arbete som landar på lantbrukarens och livsmedelsproducentens bord. I vissa processer nyttjar vi blockkedjan, men vi tittar även på andra tekniker, som AI och IoT.

Vad innebär systemet för lantbrukaren respektive konsumenten?

– För lantbrukaren innebär systemet en stor förenkling, tidsbesparing samt möjlighet att i vissa fall även kunna ta ut en merbetalning för sin produkt när man bättre kan kommunicera sina mervärden med en köpare/konsument. Systemet gör det möjligt att de mervärden som skapas på gården inte försvinner i ”bruset” utan kan följa med råvaran genom processen att bli en produkt, så att konsumenten kan få ta del av produktens berättelse. Detta ger en rad nya möjligheter, till exempel att fånga och identifiera värden för biologisk mångfald, eller realtidsindex för klimatberäkning.

Ett nytt spår har fötts ur ett konkret kundbehov, berätta.
– Så är det. Kort beskrivet handlar det om digital verifiering av certifiering. Här samarbetar vi med certifieringsorganen och standardägarna som till exempel SMAK certifiering och KRAV, för att nämna några, samt några av marknadens största aktörer inom detaljhandeln. Systemet kommer att ge en helt ny möjlighet till kontroll och säkerhet runt certifieringar, vilket inte minst skyddar såväl standardägare som varumärken.

Hur ser du på ert fortsatta arbete och vad vore ett drömscenario?
– Vi arbetar just nu för att ta in ytterligare kapital i bolaget för att kunna växla upp utvecklingsprocessen och till fullo kunna utnyttja det momentum som vi har just nu. Vi vill utöka vårt utvecklingsteam och vi vill kunna rulla ut våra produkter, som i mångt och mycket just nu saknar motsvarighet på marknaden, i den omfattande takt som vi ser att kundbehovet kräver. Vår produkt är skapad för att lösa ett globalt behov och det är en spelare på den globala marknaden som vi siktar på att bli. Våra produkter löser problem som det hittills inte funnits lösningar på, i alla fall inte tillfredsställande lösningar. Drömscenariot är att Foodchain inte bara blir en produkt utan en form av kvalitetsstämpel, eller en ny standard, som bidrar till att skapa värden i alla led i produktionskedjan.