I 2023 års rapport från venture capital-bolaget Northern CapSek lyfts de 50 mest intressanta techbolagen utanför Stockholm upp. Av de 25 bolag från södra Sverige som är representerade finns Foodchain by Blockchain med på listan. Bolaget är ett av få omnämnda inom kategorin Foodtech, och det enda inom kategorin Agtech – alltså företag som sysslar med mjukvara inom lantbruk.
– Det var ju väldigt kul. Det är oftast ett stort Stockholms-fokus när man pratar tech och techbolag, så det var
bra att de gjort en utblick för att se vad som händer utanför Stockholm och roligt att vi var med där. Vi tror ju att det är viktigt och trovärdigt att vår utveckling sker nära våra kunder, som i hög grad är lantbrukare, och inte på Stureplan, säger Cecilia Ryegård, huvudägare och grundare av Foodchain by Blockchain.
Släpps snart till marknaden
Under de olika projekten som gjorts under åren har man kontinuerligt tagit in input från företagen för att utveckla systemet utifrån branschens önskemål och användarens behov. Och nu efter ett antal projekt där man testat sig fram kommer man att släppa de första versionerna av systemet till marknaden. Något som Cecilia tror kommer tas emot väl:
– Nu är vi redo för marknaden! Efterfrågan är jättestor. Jag tror egentligen att varenda lantbrukare kan skriva under på hur jobbigt och besvärligt det är att hålla ordning på dokumentationen runt produktionen, säger hon och fortsätter:
– Jag har hela tiden under yrkeslivet inom jordbruk och livsmedelsproduktion stött på den här problematiken och de flaskhalsarna som uppstår med den tungrodda byråkratin som finns. Hela den processen hanterar vi i det här systemet och gör det enkelt både för en själv och att kunna dela informationen vidare och i slutändan göra det möjligt att berätta för konsumenten om råvaran och produkten.
Läs hela artikeln här: Jordbruksaktuellt: ”Ett av de mest lovande techbolagen”
Systemets funktioner är baserade på vilken data som lagstadgat måste dokumenteras, men även data för certifiering och produktionsoptimering kan hanteras. Lantbrukaren/producenten äger datan och avgör vem som ska få ta del av vad. Via en QR-kod på produkten kan sedan konsumenten ta del av slutproduktens historia.
Foto: Foodchain by Blockchain