Menhammar investerar i Agtech/Foodtech-bolaget Foodchain by Blockchain AB

1 okt, 2020

Menhammar Stuteri AB har förvärvat 10 procent av aktierna i startupbolaget Foodchain by Blockchain AB. Företaget är verksamt inom Agtec/Foodtec och utvecklar unika IT-system som fokuserar på spårbarhet och verifiering i livsmedelskedjan och siktar på global lansering.


Cecilia Ryegård, VD och huvudägare, Foodchain by Blockchain

Foodchain by Blockchain (FCB) är bland de första företagen i världen med spårbarhetslösningar med utgångspunkt utifrån gårdsnivå. Som namnet skvallrar om baseras lösningen på blockchainteknik.

Menhammar Stuteri AB ingår i Soya-koncernen som har stora investeringar inom bl a sjöfart, fastigheter och vattenrening. Både hållbarhet och digitalisering har sedan länge varit både centrala och prioriterade områden inom koncernen.

– Vi vill vara delaktiga inte bara med kapital, utan även bidra till utvecklingen på det här området säger Göran Björk, CDO inom Soya-koncernen. Vårt mål är att driva ett hållbart lantbruk, där full spårbarhet på livsmedel är ett mycket viktigt område och vi tror att detta är en viktig del i framtiden.

– Vi är oerhört glada att affären är i hamn, det kommer att ge oss förutsättningarna att skala upp verksamheten och sätta systemet på marknaden. Vi saknar inte intressenter, men Menhammar är vår dröminvesterare. Man delar våra värderingar och vår vilja att utveckla jordbruket och livsmedelsproduktionen i en hållbar och robust riktning. Vi brinner för det här och det gör vår investerare också, säger Cecilia Ryegård, VD i bolaget och huvudägare.

Systemet verifierar ursprung, stävjar fusk, spårar smittor och hantera all dokumentation runt livsmedelsproduktion i ett och samma, som kan skötas via en smartphone. Samtidigt ges möjlighet till en direktkanal mellan lantbrukare och konsument. Systemet tas fram i nära samarbete med branschorganisationer, jordbruksföretag, förädlings- och detaljhandeln.

– Livsmedelsproduktionen är oerhört komplex. Vår främsta styrka är vår branschkunskap och vårt nätverk. Vi utvecklar ett system för branschen, utifrån branschens behov, till nytta för hela livsmedelskedjan och i slutänden konsumenten, säger Cecilia Ryegård.

FCB uppmärksammades tidigt av IBM, som gett företaget ett innovationspris med motiveringen ”För en hög teknisk kompetens och innehåll kombinerat med en omfattande branschkunskap som lovar spännande framtidsutsikter”. FCB ingår också i IBMs acceleratorprogram ”Startup with IBM Accelerator Sweden”.

– Affärsmöjligheterna är definitivt inte enbart begränsade till Sverige. Vi räknar med global lansering i hyfsad närtid tillsammans med internationellt verksamma partners, säger Cecilia Ryegård.

Ett första system beräknas vara klart för lansering på marknaden i början av år 2021. Utvecklingsmöjligheter framöver är många, inte minst kopplat till smittspridning i spåren av Covid-19.

– Covid-19 har ställt många av dessa frågor på sin spets. Myndigheternas och konsumenternas krav på producenterna kommer att öka och systemet kan bli nyckeln i dokumentation och verifiering. Vi ser väldigt ljust på framtiden, och äta kommer man att fortsätta göra i alla tider, goda som dåliga! Avslutar Cecilia.

 

Kontakt:
Foodchain by Blockchain AB
Cecilia Ryegård
+46 708-15 25 99
[email protected]

———————

Soya-koncernen, CDO Göran Björk
[email protected]