Foodchain e-label hjälper alkoholproducenter att uppfylla nytt lagkrav

19 okt, 2023

Från 8 december måste alla vinprodukter och aromatiserade viner ha tillgänglig information om ingredienser och näringsvärde, enligt ett nytt EU-lagkrav. Foodchain e-label är en tjänst som hjälper producenter av alkoholhaltiga drycker att uppfylla detta lagkrav. De flesta alkoholhaltiga produkter har omfattats av ett undantag från dessa regler, som annars gällt de flesta andra livsmedel, men nu är det alltså slut på dispensen.

– Vi har märkt att många producenter tagits på sängen av de nya lagkraven och inte har hunnit fundera så mycket på hur man ska lösa detta. Därför har vi tagit fram Foodchain e-lable som snabbt och enkelt hanterar problemet. Högst troligt är att lagkravet inom kort kommer att omfatta alla alkoholhaltiga drycker och vår tjänst kan användas för även andra kategorier som cider och öl till exempel, säger Cecilia Ryegård, Foodchain by Blockchain, som tagit fram tjänsten.

Foodchain e-label tillhandahåller en webbsida där producenten kan mata in uppgifter över innehåll och näringsvärde. En QR-kod genereras och kan därefter tryckas på produktens etikett. Om innehållet behöver korrigeras görs det via tjänsten vilket innebär att nya etiketter inte behöver tryckas.

Tjänsten uppfyller Systembolagets krav på att QR-koden inte får innehålla marknadsföring, men möjliggör en länkning till producentens egen webbplats. Via Foodchain e-label kommer det även att finnas möjligheter för producenter att koppla på ytterligare mervärdestjänster från Foodchain för spårbarhet, verifiering och storytelling för att förenkla produktionsprocessen och administrationen samt öka produktens värde hos konsumenten.

– Vi hoppas att många väljer att ansluta sig till Foodchain e-label, inte minst för att man i nästa steg kan få så mycket mer i form av förenklad administration och trovärdighet i produktkedjan, säger Cecilia.

Tjänsten finns i första hand på engelska och svenska, men kommer inom kort att uppdateras med franska, tyska och italienska.

Den kommer att finnas tillgänglig från fredag 20/10  på www.foodchain.se