FCB i världsunikt projekt: Helt Spårat/Ängöl

19 apr, 2021

Helt Spårat/Ängöl är ett världsunikt projekt där FCB tillsammans med flera aktörer samlats runt processen för öltillverkningen och dokumenterat den med blockkedjeteknik. I projektet ingår bryggeriet Ängöl, mälteriet Brewmaster, den digitala handelsplattformen Skira och IBM. Ölet innehåller enbart svenskodlade och ekologiska råvaror. Maltkornet har levererats av Wilhelm Aschan, Ullälva gård utanför Linköping och humlen av Henrik Jönsson Korngården. Odlare, bryggeri och mälteri återfinns inom en radie på 18 mil, så ölen är även i högsta grad lokalproducerad.

– För oss är Helt Spårat/Ängöl den första produkten på marknaden i en förhoppningsvis lång rad och vi har fler lanseringar i pipeline. Vi utvecklar just nu systemet intensivt och räknar med att komma med fler nyheter inom kort, säger Cecilia Ryegård, Foodchain by Blockchain.

I Helt Spårat/Ängöl har produktionsprocessen övervakats och dokumenterats och konsumenten som slutligen håller flaskan i handen kan ta del av hela dess historia från början till slut.

– Spårbarhet, transparens och ”Storytelling” är på allas läppar inom alla branscher, men kanske framför allt inom livsmedelsproduktionen. Blockkedjan ger helt nya möjligheter inom området, säger Cecilia Ryegård.

För ölfantaster är Ängöl ett välkända varumärke. Hos Ängöl ser man många fördelar med blockkedjetekniken:

– Vi har länge velat producera en öl som är helt spårbar. Vi har intresserade och dedikerade kunder som vill veta hela storyn bakom ölet. Detta kan vi nu som första bryggeri i Sverige, och kanske i världen, leverera genom det här projektet. Det känns jätteroligt och är en trolig gamechanger på marknaden, där fler säkert lär följa efter, säger Johan Håkansson, VD och grundare Ängöls Bryggeri.

Läs hela pressmeddelandet här