Två av tre italienska matvaror som säljs utomlands är förfalskade

27 jan, 2022

En av FCBs stora fördelar är att systemet motverkar matfusk. Konsumenter och producenter blir ständigt lurade. Nyligen kom rapporter om att nästan 70 procent av all livsmedelsexport från Italien är förfalskade. Det visar resultatet från konsumentorganisationen Coldirettis undersökning av den italienska livsmedelsmarknaden. I bara Italien uppskattas matfusket omfatta mer än 100 miljarder Euro. Fisk och kött som byts ut mot billigare varianter, konventionella produkter som säljs som ekologiska och rapsolja som smaksätt för att sedan säljas som olivolja är bland de största fusk som pågår inom matbranschen.

Förfalskande av ursprung är ett av de största fusk som pågår inom branschen idag, och detta vill bland annat Frankrike sätta stopp för. De har nu kommit med ett lagförslag som kräver att ölproducenter märker sina varor med bryggeriets namn och adress.

Ca 60% av konsumenter väljer idag bort ett eller flera företag pga bristande hållbarhet och spårbarhet på produkter, vilket betyder att livsmedelsföretag idag bör sträva mot att bli ännu mer transparenta i sitt arbete.

Att både myndigheter och konsumenter efterfrågar bättre spårbarhet och ursprungsmärkning på livsmedelsprodukter är något som vi på Foodchain har konstaterat länge. Med vårt system kan man säkerställa både att tillverkningsprocess har gått till på rätt sätt och att spårbarhet och ursprung är korrekt.